dimarts, 1 de novembre del 2011

Orígens


























Diuen que si tens clar d'on vens, pots anar a qualsevol lloc que et proposis, però sense perdre mai de vista els teus orígens i tot allò que t'ha fet ser i pensar com ho fas ara. Suposo que justament per això m'agrada tant trobar al mig de la ciutat antics edificis, com l'antiga fàbrica Damm, que ens recorden que no fa gaires anys enrere les coses eren totalment diferents. I m'agrada que encara que les coses canviïn, evolucionin i progressin, no enderroquem mai el nostre passat, allà on va començar la nostra història i que ens ha permès arribar allà on som ara i ser com som.

37 comentaris:

  1. una gran veritat. d'on venim ho hem de tenir ben clar.

    has entrat a la fàbrica? l'entrada és espectacular. he anat a un parell de concerts i té màgia.

    ResponElimina
  2. com diu la rits, d'acord del tot!

    has anat a veure l'exposició d'en Brangulí?
    al CCCB fins el sis de novembre! si no hi has anat, cosa que dubto, no te la perdis!
    Veuràs una Barcelona impressionant!
    Un petó, bonica!

    ResponElimina
  3. Doncs sí, com diu rits, té màgia.
    D'aquest lloc m'agrada molt que s'hagi recuperat per exemple per fer concerts com a la Mercè.
    Pensava que anaves a parlar de la cadena de restaurants ;)

    ResponElimina
  4. Oh! No hi he anat mai a la fàbrica Damm, ni abans, ni ara que hi fan aquests concerts cada any... tema pendent.

    La reflexió, doncs per a mi és una veritat com una casa de pagès. I jo, almenys, tinc molt clar que vagi on vagi o on em dugui la vida tinc molt clars els meus orígens que no penso oblidar i no oblidaré.

    ResponElimina
  5. Precisament, el passat ens ha de servir per aprendre dels errors i saber encarar el que ve amb més garanties, evolucionar cap a millor, i no estancar-nos. És fàcil pensar en com eren les coses i creure que abans estàvem millor. Però no aconseguirem que ens vagi bé si no aprofitem aquesta experiència per saber el que volem i anar-hi amb totes les forces. Cap endavant sempre; el passat ens serveix de trampolí.

    ResponElimina
  6. Totalment d'acord :-)

    Moltes vegades s'enderroquen edificacions antigues per posar al seu lloc blocs absolutament iguals, exactes, sense personalitat...

    M'agrada trobar, de tant en tant, petits trossets de la nostra història...

    ResponElimina
  7. La llàstima és no recuperar tot el que es va perdre al segle XIX !!

    ResponElimina
  8. eeh quan vaig anar a barcelona no la vaig veure!
    ho anotaré a la llista de coses que he de veure quan hi torne! :D

    ResponElimina
  9. l'estrella de la Damm ja la van seguir els reis fa molts anys... un tros d'història feta fàbrica!

    PD per desgràcia hi ha molta gent que ens governa (¿segur?) que no sap d'on venim i menys a on anem...

    ResponElimina
  10. M'encantaria visitar-la!

    Les fàbriques al mig de la ciutat (una cosa insòlita avui dia) van marcar una època que ja pertany totalment al passat.
    Avui dia, els edificis industrials, ja han perdut tota la singularitat i bellesa d'abans i han estat relegats a Polígons al extra-radi urbà, que trenquen l'ànima per la seva inmensa lletjor.

    El soroll dels telers, que era sempre present, passejant pels carrers de la meva ciutat, és avui dia un record llunyà del passat. Gairebé un somni borrós.

    Feliç (i reduïda) setmana! :-)

    ResponElimina
  11. Qui perd els orígens perd la identitat... també hi ha la que fou fabrica CasaRamona actual seu del Caixaforum a Montjuïc...una altra meravella...i m'encisa quan veig conservada una d'aquelles xemeneies dels antics forns de les bòbiles....

    ResponElimina
  12. Es fa difícil imaginar que segurament davant de la fàbrica abans hi havia camps plens d'arbres. Ara que el ciment ho ha envait tot, aquestes petites perles són d'agrair.

    ResponElimina
  13. Qui perd els orígens perd la identitat, canta Raimon, i crec que el teu post així ho afirma. Jo també hi estic d'acord.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  14. No hi he entrat mai, mai, però quan anàvem de cap de setmana la veia de lluny. El dia que tingui temps hi aniré. Saps quin bloc t’agradaria molt de veure? El vaig trobar no sé com! mira, http://barcelofilia.blogspot.com. Inventari de la Barcelona desapareguda. Segur que t’agrada. És brutal. Parlen de tot, de cinemes que ja no hi són, en fi, està molt ben documentat. A mi m’agrada veure o tornar a veure les coses que, per pena nostre, ja no hi són. N’han enderrocat tantes! Per a qui els meus barris, també s’ho estan carregant tot. Les poques coses que trobo o trobava boniques, se’n van a terra a una velocitat que espanta.

    ResponElimina
  15. Diuen que “Qui perd els orígens perd identitat”
    Quina veritat.

    ResponElimina
  16. La Free ja ho havia posat... se m'ha passat de llegir. Molt meu.

    ResponElimina
  17. I pensar que han enderrocat tantes cases modernistes precioses per fer-hi blocs de pisos lletjos...

    ResponElimina
  18. jo sempre dic q és molt important enrecordar-nos del passat, tant si és bo com si és dolent, pq és qui ens ha portat fins al present... i pq cal saber què vam fer malament per no repetir-ho i que vam fer bé per encara millorar-lo més... ^_^

    ResponElimina
  19. Per fortuna hem superat la fase del no m'agrada i, per tant, m'ho carrego però haurem d'estar atents, que la història és cíclica.

    ResponElimina
  20. Aquest estel m'enamora. És del passat, és prenadalenc i, a més, anticipa moltes coses.
    Bones festes.

    ResponElimina
  21. M'ha agradat molt descobrir aquest blog, i m'han impactat i emocionat les primeres imatges que he vist, pq aquesta fàbrica és molt propera als meus orígens. L'escrit dels fanals tb m'ha emocionat, pq quan vaig marxar a viure fora de bcn, enyorava molt la llum, sobretot de nit, pq on visc ara, un poble més petit, les cases són baixes i el cel és enorme i molt negre per les nits. I la Sagrada Família...jo m'emociono quan surto del metro i veig la cara d'emoció dels estrangers quan la veuen. En fi... que ara que no passo tant temps com voldria a la meva estimada ciutat, que tb em té enamorada, m'encantarà poder-la visitar a través de les teves fotografies i paraules. Una abraçada!

    ResponElimina
  22. Yo no tengo ni origen ni destino: soy una vagabunda del Dharma :)

    ¡Muá, muá, bellísima mía!

    ResponElimina
  23. Això mateix, no oblidar mai d'on venim perquè significaria oblidar qui som.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  24. i per què cada Mercè fan uns concerts força entretinguts amb cervesa a bon preu, no pas com en el forum que et foten una clatellada... tot i se el mateix grup Damm

    ResponElimina
  25. Els orígens d'un poble no s'han de perdre mai. Són senyal d'identitat!
    No hi he estat mai a l'antiga fàbrica Damm tot i que hi he estat a punt d'anar-hi a veure un d'aquests concerts que m'agraden tant! Al proper, hi vaig! :)

    ResponElimina
  26. Que difícil és pensar moltes vegades en els nostres orígens, tot allò que ens ha portat a aquest punt exacte.

    Fins i tot de vegades resulta dolorós pel record.

    Una abraçada forta.

    ResponElimina
  27. Aquet edifici m'agrada especialment, i m'encanta trobar-m'ho quan passejo pel mig dels edificis alts, bruts i lletjos.

    ResponElimina
  28. Això està molt a prop de la meva casa, saps que el dimecres a partir de les cinq et conviden a una cervessa y pots visitar el museu?
    Bona semana. Una abraçada

    ResponElimina
  29. Moltes gràcies a tots!! Tal i com ha dit el Juan, cada dimecres de 5 a 8 hi ha portes obertes a l'antiga fàbrica Damm i hi ha visitada guiada al museu i a les instal·lacions (una de les sales de l'edifici és on el Messi va rebre la pilota d'Or al 2010), i a més et conviden a una cervesa! Si us fa gràcia val a la pena anar-hi. Bon inici de setmana!

    RITS, sí que hi he anat i m'agrada molt!!

    FANALET, no he anat a l'exposició, ho tinc pendent! Gràcies fer recordar-m'ho!

    MELOENVUELVEPARAREGALO, no tan sols s'ha recuperat per fer concerts, en realitat les oficines centrals de la Damm estan situades a aquest edifici!

    GARBÍ, xin xin! ;)

    PORQUET, doncs si tens interès en la història de la Damm i la cervesa, és molt interessant anar a les portes obertes els dimecres, surts sent un expert en cervesa…

    XEXU, si sabem fer servir l'experiència com a palanca cap el futur, està clar que el passat, en aquest sentit, pot ser un bon aliat.

    ASSUMPTA, exacte, aquests edificis antics són petits trossets d'història, i a més, són francament bonics!

    CARQUINYOL, completament, sap greu haver deixat perdre edificis que eren tan bonics. I lluitem per conservar els que encara queden.

    MARIA, és que hi ha molts llocs que no son tan turístics i també valen molt la pena!

    PERÒQUÈDIUS, aquesta estrella també la fan servir molts pares de l'edifici del davant per dir bona nit, mirar l'estrella i anar a dormir!

    LA MEVA MALETA, doncs la pots visitar qualsevol dimecres a la tarda que hi ha portes obertes. I és molt xulo veure els cartells de publicitat de fa anys, a més conviden a una cerveseta!

    ELFREELANG, aquell edifici també és realment preciós i espectacular! I crec que és una ubicació fantàstica per un museu!

    JORDI, jo al·lucino quan veig fotos i vídeos de Barcelona de fa anys, ha canviat tot tan ràpid!

    GALIONAR, quina bona frase la d'en Raimon…

    MORTADEL·LA, fa molta pena veure enderrocar edificis antics que eren una meravella…Gràcies per la recomanació, però ja el segueixo, heheh, és que és brutal, s'apren molt llegint-lo!

    FINESTRETA, és de bojos, treure edificis especials per fer-hi blocs grisos sense personalitat.

    NOEMOZICA, m'agrada com penses! ;)

    JOAN, sempre hem d'estar alertes, perquè nosaltres podem fer molta força per tal que no s'enderroquin edificis històrics.

    JORDI DORCA, és veritat Jordi, no hi havia pensat! Aquest edifici no cal que li posin l'estrella de nadal, ja la du sempre!

    CAS, benvinguda al blog i moltes gràcies!!!! Jo també m'hi fixo en els estrangers quan es miren la Sagrada Família, quina gràcia!

    SIBERIANA, ;)

    XICARANDA, doncs això mateix! :)

    PONS007, sí, els concerts que fan per la Mercè están força bé!!

    GUSPIRA, els concerts que hi fan están bé, està tot a reventar, pleníssim, però val la pena!

    MISS YUSTE, mirar el passat a vegades ens fa recordar moments dolorosos, però podem ser optimistes, malgrat tot ho hem superat i hem arribat fins l'ara.

    ONA, realment els edificis antics i amb personalitat destaquen molt al mig de la resta d'edificis i fan el conjunt de la ciutat més maca!

    JUAN, sí, i l'home que fa la visita és una apassionat de la cervesa i explica la història de forma molt entretinguda, està molt bé!

    ResponElimina
  30. Escric sobre la ciutat que m'ha vist créixer, i visc en el poble que em fa escriure tal com sóc. Els meus origens tenen dubtes, però són vius i reals, i per això sé qui sóc. Sempre em poses llum al cor, Barce.

    ResponElimina
  31. Qui perd els orígens, perd la identitat, diu la cançó, i té raó.

    ResponElimina
  32. "Ser com som" M'agrada la frase. M'agrada construir futur fitant el passat, de reüll...

    ResponElimina
  33. Hi, nice picture. If you want to fly on Coast Californians, visit my blog. Frances www.theafternoontea.it

    ResponElimina
  34. Ei! m'encanta com fas servir Barcelona per parlar de tot tipus de temes, interessants i diversos! jo també estic amb tu. crec que s'han de respectar els edificis antics, perquè això és el que ens fa diferents. Estic farta de viatjar per les principals ciutats europees i adonar-me que cada vegada s'assemblen més les unes amb les altres: edificis de ciments sense cap tipus d'originalitat. un vot per què es mantinguin els edificis antics! i bé, també un petit homeatge a l'estrella Damm, que tot i que no és el meu origen, sí que forma part de moltes trobades amb amics! :)

    ResponElimina
  35. CANTIRETA, doncs si són vius i clars en pots estar ben orgullosa, gràcies!

    NOVESFLORS, té més raó que un sant...

    JUDIT, constuir futur també sóna d'allò més bé!

    THE AFTERNOON TEA, thank you!

    ANNA GRIERA, hahha! Em sembla que l'estrella està present a mooooltes trobades, i llarga vida! Gràcies!

    ResponElimina
  36. Aquí hi vaig sentir un concert dels Manel! Quants racons bells que té aquesta ciutat.

    ResponElimina